{ "title": "Üçgende Açılar", "image": "https://www.ucgen.gen.tr/images/Ucgende-Acilar-19.jpg", "date": "19.01.2024 07:26:58", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Üçgende açılar, üçgenin yapısını anlamamızı sağlayan tanımlamalardır. Verilen açılara bakılarak üçgenin ne tür bir üçgen olduğunu bilebiliriz. Üçgen tanımı kısa olarak doğrusal olmayan üç adet noktanın birleşimini sağlayan üç doğru parçasının birleşmesi olarak yapabiliriz. Geometrinin konularından biri olan üçgenler ve yapıları zaman zaman sıkıcı gelebilmektedir. Ancak temelden açılarını ve açılarına göre üçgenin yapısın kavradığınızda daha zevkli hale gelecektir. Üçgenler açılarına ve kenarlarına göre türlere ayrılmaktadır. Ancak biz şu anda üçgende açılar konusu üzerinde yoğunlaşacağız. Açılarına göre üçgenler 3 çeşit olmaktadır. Bunlar dar açılı üçgenler, dik açılı üçgenler ve geniş açılı üçgenler olmaktadır. Üçgende açılar ve kenarlar temel elemanlar olarak kabul edilmektedirler.

Dar açılı üçgen: bu üçgende bütün açıların ölçüsü 90 dereceden küçük olmaktadır. 50 - 60 - 70 derece gibi. Toplamda yine 180 dereceyi vermektedir. Karşımıza en çok çıkan üçgenlerden biri olan eşkenar üçgenin bütün açıları 60 derece olmaktadır.

Dik açılı üçgen: bu üçgende açılardan sadece bir tanesi 90 dereceye eşit olmaktadır. Diğer açılarda 90 dereceyi tamamlayacak ölçülerde olmak zorundadır. Bu üçgen türünde karşımıza çıkacak olan hipotenüs noktası olmaktadır. Hipotenüs 90 derecenin karşına denk gelen bölge olmaktadır. Bunun dışında kalan kenarlar dik kenar olarak adlandırılır. Bu dik kenarların uzunluklarının karelerinin toplamı hipotenüs'ün kendi uzunluğunun karesi ile aynı olmaktadır. ABC üçgeninde m (A)=90 olmaktadır. Çemberde çapı gören çevre açısı 90 derece olmaktadır.

Geniş açılı üçgen: bu üçgen türünde açılardan birinin ölçüsü 90 dereceden büyük olmaktadır. Bu durumda sadece bir tane bu açı olmaktadır.

Üçgen açılarına dair diğer özellikler ise şöyle olmaktadır.
Bu bilgiler ışığında üçgen açılarına ait temel bilgilere sahip olmaktasınız. Nasıl çok da sıkıcı değil değil mi? Ancak sadece öğrenmek yetmez çok sıkı çalışmalı ve bu ve benzeri konular ile ilgili çok örnekler çözmeniz gerekmektedir. Şimdiden başarılar dileğiyle. Bol şans.
" } ] }