{ "title": "Üçgen", "image": "https://www.ucgen.gen.tr/images/Ucgen-25.jpg", "date": "23.01.2024 03:26:21", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Üçgen, geometride üç ayrı doğrunun birleşmesi sonucu oluşan simetrik şekillere denir. Bir üçgenin iç açıları toplamı 180° ve dış açıları toplamı 360°dir. Üç ayrı köşeleri ve kenarları vardır. Geometrinin ana şekillerinden biridir. Kendi arasında açılarına ve kenar uzunluklarına göre gruplandırılır. Kenarlarına göre üçgenler, ikizkenar, eşkenar ve çeşitkenar üçgenlerdir. Açılarına göre üçgenler ise dik açılı, dar açılı ve geniş açılı olmak üzere üçe ayrılırlar. Geometride her simetrik şeklin kendi biçimine göre alan veya çevre formülleri vardır. Üçgenlerinde değişmeyen çevre ve alan formülleri vardır. Üçgeni bir araya getiren doğrulara kenar denir. Çeşitlerine göre bu kenarların uzunlukları farklılık gösterir. Bunların dışında üçgenin biçimine göre başka unsurları da vardır. Açı kısmından uzanan ve açıyı ikiye bölen bir doğrusu bu doğru açıortay olarak kabul edilir. Açıortayların üçgen üzerinde kesiştiği nokta içteğet çemberinin merkezi olur. Açıortay gibi bir açıyı değil de kenarı ikiye bölen bir doğru varsa üçgenin kenarortayı olur. Kenarortayların kesiştiği noktaya ağırlık merkezi denir. Ağırlık merkezi geometride 'G' harfi ile gösterilir.

Üçgenin çevresi nasıl hesaplanır?

Bir üçgenin çevresini hesaplamak için kenarları sırasıyla toplanır. Üçgenin çevre hesabı etrafındaki mesafeyi bulmak anlamına gelir. Mesela bir üçgenin kenarlarına sırasıyla x, y ve z diyelim. Buna göre çevresi x+y+z olarak alınır. Üçgenin kenarlarına göre çeşitlere ayrılması bu durumu etkilemez. Tam tersine işlem bakımından dahada kolaylaştırır. Yani üç kenarı aynı olan bir eşkenar üçgenin tek tek kenarlarını toplamak yerine bir kenarını 3 ile çarpmak daha kısa ve pratik bir yol olur. İkizkenar olan bir üçgende ise kısa yol yapılmak istenirse iki aynı kenar 2 ile çarpılıp, farklı uzunlukta olan kenar üzerine eklenebilir.

Üçgenin çevre hesabına örnekler

Örnek, kenarları sırasıyla 7 cm, 8 cm ve 9 cm olan bir üçgenin çevresi kaçtır?

Cevap, 7+8+9=24'ten, çevresi 24 cm.

Örnek, kenar uzunluğu 6 cm olan bir eşkenar üçgenin çevresi kaçtır?

Cevap, eşkenar üçgen olması diğer kenarları da 6 cm yapar ve 6×3=18 cm çevresi.

Üçgenin alanı nasıl hesaplanır?

Bir üçgenin alanını hesaplamak için taban uzunluğu ile yüksekliği çarpılarak ikiye bölünür. Yani taban kenarı 'a' ve yüksekliği 'h' olarak düşünülürse alan formülü a×h/2 olarak alınır.

Üçgenin alan hesabına örnekler

Örnek, bir üçgenin yüksekliği 6 cm ve taban kenarı 8 cm olursa alanı kaç olur?

Cevap, 6×8=48 ve 48/2=24'ten, alanı 24 cm.

Örnek, yüksekliği 5 cm ve tabanı 6 cm olan bir üçgenin alanı kaçtır?

Cevap, 5×6=30 ve 30/2=15'ten alan 15 cm.

Kenarlarına göre üçgenler hangileridir?
Açılarına göre üçgenler hangileridir?
" } ] }