{ "title": "Üçgen Prizma Nasıl Yapılır", "image": "https://www.ucgen.gen.tr/images/Ucgen-Prizma-Nasil-Yapilir-38.gif", "date": "21.01.2024 08:16:28", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Üçgen Prizma Nasıl Yapılır: Prizma türleri taban şekline göre isimlendirildiği için, tabanında üçgen olan prizmalar da yine üçgen prizma adını alır. Üçgen prizmalarda tabanını meydana getiren üçgen şekline göre, dik üçgen prizma ya da eşkenar üçgen prizma denir. Bu yazıda geometrik şekillerden biri olan üçgen prizma nasıl yapılır?

Konusunu işleyerek, üçgen bir prizmanın kâğıt üzerinde çizimlerini, katlanmasını ve üçgen prizmanın oluşumunu anlatacağım.

Üçgen Prizma Nasıl Yapılır?

Geometrik bir şekil olanüçgen prizmanın açılımı ve yapımında, prizmanın çiziminden, üç boyutlu halinin alınmasına kadar olan aşamaları şu şekilde gelişir. Üçgen prizma için, uzunluğu aynı olan, iki tane eşkenar üçgen ile üç adet yine uzunluğu aynı olan dikdörtgenden meydana gelir Üçgenin kenar çizimleri yapılırken, asıl çizgiden ayrı olarak yarım santimlik bir kısım kırmızı kalemle çizilir. (Bu kırmızı kalemle çizilen yüzey prizma katlandığı zaman prizmanın içinde kalacak şekilde yapıştırılacak ve dışarıdan görülmeyecektir).

Prizmanın Boyutları: burada yapılacak prizmanın boyutu kullanılacak kâğıt boyutuna ve istediğiniz ölçüde olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus prizma yapılırken kusursuz olmasını istiyorsanız üçgen ölçüleri ile dikdörtgenin ölçülerinin eşit olması çok mühimdir. Yani prizmanın bir kısa yüzünün ölçüsünde 7 cm olurken diğer yüz 14 cm olmalı, aynı şekilde, dikdörtgenin bir tarafı 14 diğer tarafı ise 7 cm olmasına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde çizim yaparken 0,5 cm katlama paylarını da unutmamak gerekir.

Üçgen Prizmanın Katlanması: evet prizmanın buraya kadarki kısmında kâğıt üzerinde çizim işlemlerinin yaptığımızı var sayalım. Bundan sonraki aşamada üçgen prizma nasıl yapılır konumuzda ilk olarak kâğıt üzerinde çimiş olduğumuz kırmızı çizgilerden itibaren bir makasla düzgün bir şekilde keserek üçgen prizmanın şablonunu ortaya çıkaralım. Kırmızı çizgilerden itibaren yarım santimlik yerleri içe doğru katlayalım (Bu katlamalar üçgen prizmanın arka yüzüne temas etmeyecek şekilde olsun. Sonra diğer siyah kalemlerle çizilen kısımları dışa doğru katlayalım, kırmızı çizgili olarak belirtilen ve katlanan yerleri karşı yüzün yine kırmızı çizgiyle belirlenen ve katlanan yüzeylere yapıştırıcı sürüp, bu yan yüzeyleri yapıştıralım prizma yapılmıştır.
" } ] }