{ "title": "Çeşitkenar Üçgen", "image": "https://www.ucgen.gen.tr/images/Cesitkenar-Ucgen-91.png", "date": "21.01.2024 04:34:57", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Çeşitkenar üçgen, üçgen, üç ayrı doğrunun birbirine birleşmesi sonucu oluşan simetrik şekillere denir. Geometrinin ana şekillerinden biridir. Üçgenler kendi aralarında açılarına ve kenarlarına göre gruplandırılırlar. Üç ayrı kenar uzunluğu da farklı boyutta olan üçgen kenarına göre çeşitkenar üçgen olarak kabul edilir. Çeşitkenar üçgenin kenar uzunlukları birbirinden farklı olduğu için belli bir simetrisi yoktur. Aynı zamanda kenar uzunlukları gibi açı ölçüleri de birbirinden farklıdır. Her üçgenin olduğu gibi çeşitkenar üçgeninde iç açıları toplamı 180° ye eşittir.

Çeşitkenar üçgenin çevresi nasıl hesaplanır?

Geometride her simetrik şeklin biçimine uygun hesaplarının yapılması için işlem formülleri vardır. Üçgenin çevresini hesaplamak, dış bağlantısındaki mesafeyi hesaplamak anlamına gelir. Bir çeşitkenar üçgende çevre uzunluğu bulmak için kenar uzunlukları toplanır. Bulunan sayı üçgenin çevre uzunluğu olarak kabul edilir. Çeşitkenar üçgenin çevresini bulmak için tüm kenar uzunluklarını bilmek yeterlidir. Fakat bazı sorularda ters mantık yapmak amaçlı çevre verilip, kenarlardan birinin uzunluğu verilmez ve bilinmeyen kenar uzunluğu istenir. Çeşitkenar üçgenin çevresini hesaplamak oldukça kolaydır. Bir çeşitkenar üçgenin kenarlarına sırasıyla a, b ve c denirse, bu çeşitkenar üçgenin çevresi a+b+c olarak hesaplanır.

Örnek, bir çeşitkenar üçgenin kenar uzunlukları sırasıyla, 5, 6 ve 7 cm'dir. Bu üçgenin çevresi kaç cm olur?

Cevap, 5+6+7=18'den, üçgenin çevresi 18 cm olarak bulunur.

Örnek, çevresi 24 cm olan bir çeşitkenar üçgenin diğer iki kenarları sırasıyla 6 cm ve 10 cm'dir. Bu üçgenin bilinmeyen kenarının uzunluğu kaçtır?

Cevap, 6+10+×=24, 24-16=8'den üçgenin kenarı x=8 cm olur.

Çeşitkenar üçgenin alanı nasıl hesaplanır?

Üçgenlerde alan hesaplamak için üçgenin taban uzunluğu ile tabana ait yüksekliği çarpılarak ikiye bölünür. Bu durum üçgenin çeşitlerinin farklı olması durumunda değişmez ve aynı formül uygulanır. Yani, bir çeşitkenar üçgenin taban kenar uzunluğuna 'a' ve yüksekliğine 'h' denirse, bu üçgenin alan hesabı a×h/2 olarak yapılır.

Örnek, bir çeşitkenar üçgenin taban kenarı 14 cm ve yüksekliği 8 cm'dir. Bu üçgenin alanı kaç cm olur?

Cevap, 14×8=112, 112/2=56'dan üçgenin alanı 56 cm olur.

Örnek, bir çeşitkenar üçgenin taban kenar uzunluğu 12 cm ve yüksekliği 6 cm ise bu üçgenin alanı kaçtır?

Cevap, 12×6=72, 72/2=36'dan üçgenin alanı 36 cm olur.
" } ] }